1e A-nestje van Fenna

  Fenna en Noa

 

Ouders:

FENNA V.D. BUYTENHOUTSEPLAS

NHSB 3153010, Teef, 27-03-2019

ENM : ENM free

VWD: VWD free

PL-L/R: Graad 1

Schofthoogte: 38 cm

Eyes: 15-11-2023, HED free

Behavior certificate: Yes

Exterieur: Voldoet a/h VFR

stamboom Fenna

Fenna is een enthousiast, blij en vrolijk hondje. Ze is vriendelijk en sociaal. Het is echt een waterrat, zwemmen vind ze heerlijk, zie 1ste zwemles. Met 4 maanden zwom Fenna al in de zee. zie filmpje.

Fenna is dol op onze kleinkinderen, ze vind het leuk als ze een balletje gooien of willen spelen met een speeltje. Sinds kort lacht Fenna, ze laat dan een ontspannen, iets open bek zien als we thuis komen of als we naar beneden van de trap af komen lopen.

We zijn met Fenna wekelijks actief met agility training en hoopers bij KC Delft, nu ze drachtig is zijn we daar nu mee gestopt.

 

CARLO V.D. NIJE WIERTERP

NHSB 3161095, Reu, 02-06-2019

ENM : ENM free

VWD: VWD free

PL-L/R : Vrij normaal

Schofthoogte: 42 cm

Eyes: 27-09-2022, HED free

Behavior certificate: Yes

Exterieur: Voldoet a/h VFR

stamboom Noa

Dekreu:

Noa is een lieve, vriendelijke, zachtaardige hond die vanaf pup goed gewend is aan kinderen. Hij is dol op kinderen en vooral op zijn nichtjes en neefjes. Noa ging vaak mee naar de voetbal en de school van kleindochter. Hij vind het heerlijk om door het bos te struinen en zijn neus achterna te gaan. Hij vind het geweldig om achter een bal aan te rennen. Hij word ook overal mee naar toe genomen o.a. restaurants. In huis is het een rustige hond die prima alleen thuis kan blijven.

De Dekking:

Fenna werd een maand later loops dan dat we hadden verwacht.  
Haar loopsheid signaleerde we op 27 februari 2024.

Op 5 maart hebben we bij de Dierenkliniek in Sleeuwijk, bij Fenna voor de 1ste keer bloed laten prikken om de stijging van het progesteron te bepalen. Dit was op de 8e dag van haar loopsheid. De waarde was toen nog te laag. Daarna hebben we op 8 maart de 2e keer bloed laten prikken en was er helaas nog geen eisprong geweest, dus zijn we de volgende dag weer naar Sleeuwijk gereden en hebben we voor de 3e keer bloed laten prikken en kregen we het  advies dat Fenna de volgende dag gedekt kon worden.

Uitgaande van de dekking word het nestje omstreeks 13 mei 2024 verwacht.  

     

De drachtecho

Fenna laat veranderingen in haar gedrag zien, ze is erg aanhankelijk en vraagt veel om eten.      Na 4 weken in spanning gezeten te hebben of ze daadwerkelijk drachtig is, werden onze vermoedens bevestigd d.m.v. een dracht echo. 

Op 10 april hebben we op de echo kunnen zien, dat Fenna in blijde verwachting is. We verheugen ons enorm op de komst van dit nestje en zijn super blij en trots op Fenna en Noa. 

Zie filmpjes en foto’s drachtecho

De dracht

  • Gewicht voor de dekking: 10,7 kg
  • Het gewicht van Fenna tijdens de dracht;
  •   8/4  Week 4:   11,4 kg   
  • 15/4  Week 5:   11,9 kg 
  • 23/4  Week 6:   12,4 kg 
  • 29/4  Week 7:   13,0 kg 
  •   6/5  Week 8:   13,8 kg                      

Drachtkalender:

Week 1: De bevruchting vindt plaats in de eileiders.
De bevruchte eitjes verplaatsen zich via de eileiders naar de baarmoederhoornen.
Deze twee baarmoederhoorns vouwen zich uit rond dag 42 van de dracht

Week 2: De embryo’s worden gelijkmatig verdeeld over de baarmoederhoorns en hechten zich vast aan de baarmoederwand.
Celdeling vindt plaats.
Op de 14e dag heeft de foetus hoofd, ruggengraat, ledematen in aanleg en een staartje.
De foetus is zeer kwetsbaar.

Week 3: Dag 19 kapselen de embryo’s zich in de baarmoederwand in. De teef kan vanaf de 20ste dag last krijgen van ochtendziekte en misselijkheid als gevolg van hormonale veranderingen en het uitrekken van de baarmoeder. Ze kan wat apathisch zijn en weinig trek in eten hebben. De embryo’s zijn rond dag 21 zo groot als een noot. De organen beginnen zich te ontwikkelen.

Fenna is aanhankelijker en vraagt veel om eten.

Week 4: De hoeveelheid vruchtwater neemt toe. Hierdoor zijn de harttoontjes tijdelijk mogelijk niet meer hoorbaar. De foetus ontwikkelt zich verder. Bij het miniatuurpupje ontwikkelen zich nu huidskleur, tenen, nagels, tanden, snorharen en geslachtsdelen. De ogen die tot nu steeds open waren, zullen zich nu sluiten. Doordat de ontwikkeling van de organen ten einde loopt, worden de foetussen wat minder kwetsbaar.

.

We zijn super blij, Fenna is drachtig 

Week 5: De foetus blijft groeien. De foetus begint steeds meer op een hondje te lijken. De longetjes zijn nog steeds in ontwikkeling.

Fenna krijgt tussen de middag extra eten.

Dag 39

Week 6: De foetus heeft het uiterlijk van een miniatuur hondje. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. 

Fenna toont al voller bij de flanken, buikje is al goed te zien.
Ze krijgt nu 4 x daags kleinere hoeveelheid eten.

Week 7: Het skelet begint zich te verharden, haar tepels worden groter en de beharing op haar buik begint uit te vallen. 
Fenna haar buik dijt al flink uit. Heel zachtjes voel ik de pups bewegen. De wandelingen maken we wat korter.

Dag 49

De werpkist hebben we in de woonkamer gezet.            

Week 8 (dag 56) : De pups blijven groeien. De pups zijn nu makkelijk voelbaar en bewegingen van de pups zijn ook zichtbaar.
Omdat het teefje vol zit met puppy’s kan haar maag in de verdrukking komen, waardoor ze minder eetlust heeft.
De pups zijn nu duidelijk bij Fenna te voelen. We zijn bij Fenna begonnen met temperaturen, de temperatuur schommelt rond 37,2 en 37,7

Dag 58

De laatste loodjes…

Op 9 mei 2024 is het 1e A-nestje van Fenna en Noa geboren.

Op woensdagavond 8 mei (dag 58) was Fenna haar temperatuur gedaald, dat betekende dat binnen 12 tot 24 uur de geboorte van de pups in aantocht zou zijn. Fenna had minder eetlust, wilde niet mee naar buiten om uitgelaten te worden en was druk met graven, ze liet dus duidelijk nesteldrang zien. Fenna heeft rustig op de bank in zit/lig houding gelegen had daarna periodes waarbij ze zich rustig gedroeg en ook af en toe wat onrust liet zien en dan veel aan het hijgen was (ontsluitingsfase) 

Op donderdag ( Hemelvaartsdag) 10 mei (dag 59) Rond 00.30 uur zag ik dat ze vruchtwater had verloren. We hebben haar toen in de werpkist gelegd waar ze rustig heeft gelegen, ook af en toe was ze aan het hijgen en zagen we dat haar buik aan het samentrekken was.

Om 03.10 uur werd de 1e pup (reutje) geboren. Om 03.30 uur kwam de 2e pup (reutje). 20 minuten later 03.50 werd de 3e pup (teefje) helaas dood geboren. 

Om 05.15 uur kwam er een 4e pup  (teefje). Omdat er op de echo 5 pups geteld waren en Fenna flink was aangekomen was het wachten op het 5e pupje. Uit ervaring weten we dat dit nog wel wat langer kan duren. Na 2 uur hebben we telefonisch contact  opgenomen met een dienstdoende arts die adviseerde om het nog even af te wachten, ook kijkend naar het gedrag van Fenna.

Omdat we toch zeker wilden weten of er nog een pupje inzat hebben we contact gehad met kliniek Anicura in Rijswijk. Zij adviseerden ons om een echo te komen laten maken.  We kregen verdrietig nieuws. Op de echo was te zien dat er een pupje dwars, in een stuit in het geboortekanaal vast zat en dat daar achter nog een pup, ook in een stuitligging lag. Helaas waren ze allebei niet meer levensvatbaar.

Deze pups konden alleen via een keizersnee verwijderd worden. In overleg met de arts hebben we besloten om dan ook haar baarmoeder en eierstokken te verwijderen.

De operatie is verder goed verlopen en we zijn heel trots dat Fenna zich kranig heeft gehouden en dit allemaal goed heeft doorstaan. Ook met de pups ging het goed ze konden voor en na de ingreep lekker drinken en slapen.

Fenna mocht nadat ze uitgeslapen was en gegeten had weer lekker mee naar huis, ze maakt het goed en is druk met voeden en poetsen. Ook met de pups gaat het goed, ze zijn goed op gewichten en drinken goed. 

Natuurlijk geeft het een heel dubbel gevoel na dit alles. 😘🙏🏻😞

Fenna is een geweldig zorgzaam moedertje voor haar drieling, 2 reutjes en 1 teefje waar we heel blij mee zijn.😘

We zijn super trots op mama Fenna en papa Noa en op het mooie nestje met flinke geboorte gewichten 260/250/230 gr

Klik hier voor foto’s van de geboorte

 

Het nestje heeft een stamboomnaam met de lettergekregen. 

De reutjes krijgen de stamboomnaam: Aaron en Astor v.d. Buytenhoutseplas,

Het teefje krijgt de stamboomnaam: Ayla v.d. Buytenhoutseplas.

De namen worden rond 6/7 weken, voordat de chipper van Raad van beheer komt, gekoppeld aan de pups.    

 

Gewichten lijst

Tijdstip geboren Geslacht kleur Geboorte gewicht Gew. na  1e week Gew. na  2e week Gew. na  3e week Gew. na  4e week Gew. na  5e week Gew. na  6e week Gew. na  7e week Gew. week 8
03.10 u reu Aaron 230 480 800 in herinnering
03.30 u reu Astor/Kayo 250 600 990 1440
05.15 u teef Ayla/Tilly 260 550 890 1220

 

Verslag per week 

Week 1 (9/05 t/m 15/05)

Fenna en haar kroost maken het goed, ze drinken, slapen en groeien… Ze krijgen al bolle buikjes en laten tevreden puppy geluidjes horen.

De oogjes zijn nog dicht en ze horen nog niets. De pups verplaatsen zich al tijgerend door de werpkist en piepen wanneer er iets mis is. Fenna is een super mama…. ze is druk met voeden en poetsen.

Fenna komt steeds meer uit de werpkist.

15/5 Het gaat prima in de kraamkamer, de pups hebben al hun geboortegewicht verdubbeld.
Dit door de goede zorgen van mama Fenna. Wij zorgen dat Fenna goed en voldoende eet en drinkt. 

Klik HIER voor foto’s en filmpjes week 1

Week 2 (16/05 t/m 22/05)

Het blijft  heel bijzonder en genieten, die roze pootjes, die kleine oortjes en de neusjes die steeds meer zwarte spikkeltjes krijgen. 

17/5 Het is druk bij de melkbar zie filmpjes. Ze willen allemaal de beste tepel bereiken. Het is daarom af en toe een gevecht tussen de broertjes en zusje voor de beste plek. Ze schuifelen en tijgeren door de werpkist.

 Luna (overgrootmoeder houdt de wacht

In het pinksterweekend kwamen onze kleinkinderen en hun ouders de pups bewonderen. 

20/5 (2e pinksterdag) Alle pups hebben hun geboortegewicht verdriedubbeld. Bij 1 pup zijn de oogjes open gegaan.

We hadden twee kennismaking/ kraambezoekjes van toekomstige eigenaren gepland staan. Vanmorgen zijn Liesbeth en Tom geweest en vanmiddag hebben we bezoek gehad van Silvia en Piet.

een  hoopje pupsels

Klik HIER voor foto’s en filmpjes week 2

Week 3 (23/05 t/m 29/05

23/5 Bij alle pups zijn de oogjes open. Voor de eerste keer zijn de groeiende nageltjes, de scherpe puntjes geknipt. Zusje Siva is heel nieuwsgierig naar de pups.

Een paar pups proberen op hun pootjes te staan en zetten hun eerste wankelende stapjes. Zie filmpje   

Met de melkproductie van mama Fenna gaat het nog steeds goed, pups groeien goed en laten tevreden geluidjes horen. Het is af en toe een gedrang aan de melkbar. Na het drinken vallen ze meestal in slaap en nestelen zich heerlijk tegen Mama Fenna haar buik aan.

26/5 De pups hebben hun eerste ontwormingskuur gehad.

Hieperdepiep hoera onze lieve Luna (overgrootmoeder) is 14 jaar!

27/5 Mama Fenna komt nu steeds meer uit de werpkist, tijdens het slapen van de pups. Zusje Siva neemt dan haar kans waar om even een kijkje te nemen bij de pups. Mama Fenna vind dit goed als ik erbij ben, Luna (overgrootmoeder) ligt veel te slapen voor de werpkist en haar mama Mila was zelfs een keer te vinden in de werpkist en dat word dan door Fenna geaccepteerd.

Zodra ik even met een pupje op mijn schoot zit komt de hele kooikerfamilie even mee moederen.

29/5 Heel triest, we hebben vanavond reutje groen in laten slapen. Ik had al mijn twijfels of zijn oogjes wel goed ontwikkelt waren, op 23/5 constateerde de dierenarts microftalmie dat is een oogaandoening waarbij de ogen te klein zijn gebleven. De ogen liggen daardoor diep in de oogkas en het derde ooglid bevindt zich vaak continu voor het oog. Een groot deel van pups met deze oogaandoening is blind aan het te kleine oog. Het is een congenitale( aangeboren afwijking die is ontstaan in de embryonale fase van de pup.

We hebben het even de tijd gegeven en nog contact gehad met de assistente oogarts. In overleg met de dierenarts hebben we besloten dat we het mannetje in zouden laten slapen.

Klik HIER voor filmpjes en foto’s week 3

Week 4 (30/05 t/m 05/06

30/5 Het gaat goed met mama Fenna en de 2 pups, ze zoeken veel geborgenheid en warmte bij elkaar, zo aandoenlijk Zie filmpje