1e A-nestje van Fenna

  Fenna en Noa

 

Ouders:

FENNA V.D. BUYTENHOUTSEPLAS

NHSB 3153010, Teef, 27-03-2019

ENM : ENM free

VWD: VWD free

PL-L/R: Graad 1

Schofthoogte: 38 cm

Eyes: 15-11-2023, HED free

Behavior certificate: Yes

Exterieur: Voldoet a/h VFR

stamboom Fenna

Fenna is een enthousiast, blij en vrolijk hondje. Ze is vriendelijk en sociaal. Het is echt een waterrat, zwemmen vind ze heerlijk, zie 1ste zwemles. Met 4 maanden zwom Fenna al in de zee. zie filmpje.

Fenna is dol op onze kleinkinderen, ze vind het leuk als ze een balletje gooien of willen spelen met een speeltje. Sinds kort lacht Fenna, ze laat dan een ontspannen, iets open bek zien als we thuis komen of als we naar beneden van de trap af komen lopen.

We zijn met Fenna wekelijks actief met agility training en hoopers bij KC Delft, nu ze drachtig is zijn we daar nu mee gestopt.

 

CARLO V.D. NIJE WIERTERP

NHSB 3161095, Reu, 02-06-2019

ENM : ENM free

VWD: VWD free

PL-L/R : Vrij normaal

Schofthoogte: 42 cm

Eyes: 27-09-2022, HED free

Behavior certificate: Yes

Exterieur: Voldoet a/h VFR

stamboom Noa

Dekreu:

Noa is een lieve, vriendelijke, zachtaardige hond die vanaf pup goed gewend is aan kinderen. Hij is dol op kinderen en vooral op zijn nichtjes en neefjes. Noa ging vaak mee naar de voetbal en de school van kleindochter. Hij vind het heerlijk om door het bos te struinen en zijn neus achterna te gaan. Hij vind het geweldig om achter een bal aan te rennen. Hij word ook overal mee naar toe genomen o.a. restaurants. In huis is het een rustige hond die prima alleen thuis kan blijven.

De Dekking:

Fenna werd een maand later loops dan dat we hadden verwacht.  
Haar loopsheid signaleerde we op 27 februari 2024.

Op 5 maart hebben we bij de Dierenkliniek in Sleeuwijk, bij Fenna voor de 1ste keer bloed laten prikken om de stijging van het progesteron te bepalen. Dit was op de 8e dag van haar loopsheid. De waarde was toen nog te laag. Daarna hebben we op 8 maart de 2e keer bloed laten prikken en was er helaas nog geen eisprong geweest, dus zijn we de volgende dag weer naar Sleeuwijk gereden en hebben we voor de 3e keer bloed laten prikken en kregen we het  advies dat Fenna de volgende dag gedekt kon worden.

Uitgaande van de dekking word het nestje omstreeks 13 mei 2024 verwacht.  

     

De drachtecho

Fenna laat veranderingen in haar gedrag zien, ze is erg aanhankelijk en vraagt veel om eten.      Na 4 weken in spanning gezeten te hebben of ze daadwerkelijk drachtig is, werden onze vermoedens bevestigd d.m.v. een dracht echo. 

Op 10 april hebben we op de echo kunnen zien, dat Fenna in blijde verwachting is. We verheugen ons enorm op de komst van dit nestje en zijn super blij en trots op Fenna en Noa. 

 

De dracht

  • Gewicht voor de dekking: 10,7 kg
  • Het gewicht van Fenna tijdens de dracht;
  •   8/4  Week 4:  11,4 kg   
  • 15/4  Week 5:  11,9 kg 
  • 23/ 4  Week 6:   12,4 kg 
  • 29/ 4  Week 7:   13,0 kg                        

Drachtkalender:

Week 1: De bevruchting vindt plaats in de eileiders.
De bevruchte eitjes verplaatsen zich via de eileiders naar de baarmoederhoornen.
Deze twee baarmoederhoorns vouwen zich uit rond dag 42 van de dracht

Week 2: De embryo’s worden gelijkmatig verdeeld over de baarmoederhoorns en hechten zich vast aan de baarmoederwand.
Celdeling vindt plaats.
Op de 14e dag heeft de foetus hoofd, ruggengraat, ledematen in aanleg en een staartje.
De foetus is zeer kwetsbaar.

Week 3: Dag 19 kapselen de embryo’s zich in de baarmoederwand in. De teef kan vanaf de 20ste dag last krijgen van ochtendziekte en misselijkheid als gevolg van hormonale veranderingen en het uitrekken van de baarmoeder. Ze kan wat apathisch zijn en weinig trek in eten hebben. De embryo’s zijn rond dag 21 zo groot als een noot. De organen beginnen zich te ontwikkelen.

Fenna is aanhankelijker en vraagt veel om eten.

Week 4: De hoeveelheid vruchtwater neemt toe. Hierdoor zijn de harttoontjes tijdelijk mogelijk niet meer hoorbaar. De foetus ontwikkelt zich verder. Bij het miniatuurpupje ontwikkelen zich nu huidskleur, tenen, nagels, tanden, snorharen en geslachtsdelen. De ogen die tot nu steeds open waren, zullen zich nu sluiten. Doordat de ontwikkeling van de organen ten einde loopt, worden de foetussen wat minder kwetsbaar.

.

We zijn super blij, Fenna is drachtig 

Week 5: De foetus blijft groeien. De foetus begint steeds meer op een hondje te lijken. De longetjes zijn nog steeds in ontwikkeling.

Fenna krijgt tussen de middag extra eten.

Dag 39

Week 6: De foetus heeft het uiterlijk van een miniatuur hondje. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. 

Fenna toont al voller bij de flanken, buikje is al goed te zien.
Ze krijgt nu 4 x daags kleinere hoeveelheid eten.

Week 7: Het skelet begint zich te verharden, haar tepels worden groter en de beharing op haar buik begint uit te vallen. 
Fenna haar buik dijt al flink uit. Heel zachtjes voel ik de pups bewegen. De wandelingen maken we wat korter.

Dag 49 

De werpkist hebben we in de woonkamer gezet.